Jos Metsään tahdot mennä nyt, rakensimme sinne laavun

Vuonna 2019 kohosi Lohjan Kirkniemelle kokonaan kuusesta tehdystä LVL:stä valmistettu erikoisen mallinen rakennus. Kyseessä oli Metsä Groupin vierailukeskuksen Nemus Futurumin opastetun kierroksen välietappina toimiva laavu. Miten me tähän liitymme? Virallisen version voit lukea täältä, mutta täältä pesee hieman behind the scenes -materiaalia. Päätettiinkin tehdä tällainen lista siitä, mitä kannattaa miettiä ennen kuin rakentaa laavun keskelle ei mitään ja miten homma lopulta hoidettiin.  

Laavu

1. Perustukset kuntoon – erityisesti kun on erikoisen mallinen setti 

Laavu on muodoltaan kaartuva, ja sen runko koostuu neljästä palasesta. Tämä oli erityisen tärkeää huomioida perustuksia pystyttäessä. Laavu koottiin pala kerrallaan ja siksi perustusten oli oltava millintarkat – toleranssi oli vain 2–3 mm. Onneksi meillä oli paikalla raudankova osaaja, joka hoiti homman just eikä melkein. Kiitosta hän sai erikseen jokaiselta projektiin osallistuneelta, koska kaikki olivat niin tyytyväisiä lopputulemaan.  

Laavu3

2. Ota sää huomioon – etenkin kun kohteen sijainti on hankala 

Laavua rakennettiin huhtikuusta kesään. Koska Suomen vuodenajat ovat arvaamattomia, saimme projektin aikana niskaamme lähes kaikki mahdolliset sääolosuhteet. Perustuksia valaessa huomasimme, että sää oli liian kylmä katalyyttien toimimiseen ja valun jähmettymiseen. Lämpötilat saatiin kohdilleen ihan perinteisellä tavalla – keskellä metsää pannussa lämmitetyllä vedellä.  

Laavu4

3. Selvitä etukäteen, mitä elementit painavat 

Neljästä täyspuisesta elementistä puhuttaessa paino on aika iso tekijä. Laavu koottiin pienen mäen päälle. Alun perin tiedossamme oli, että isoin osista painaa noin 100 kg. Raavaina miehinä nappasimme kulmista kiinni ja aloimme nostaa. Muutaman ronskin nostoyrityksen jälkeen mietimme, että paino taitaakin olla hieman enemmän. Noin 400 kiloa enemmän. Paljain käsin tämä homma ei hoitunutkaan, ja paikalle tilattiin nosturi, joka hoiti palaset turvallisesti mäen päälle ja oikeille paikoilleen.

4. Hyödynnä verkostot 

Projektille elintärkeitä olivat olemassa olevat verkostomme. Tiesimme, että voimme luottaa osaaviin tekijöihin alusta loppuun. Laavun viimeisteli yksi Suomen ainoista pärekattojen tekijöistä, mikä kruunasi modernin laavun rakenteen. 

Laavu5  

5. Ota välillä rennosti 

Koska yllätyksiä tulee aina, kannattaa muistaa ottaa rennosti. Meillä tämä ratkaistiin nauttimalla kesäsäistä suomalaisessa luonnossa ja välillä vedettiin lounaaksi grillimakkarat koko porukalla. 

 Laavu6

Haluaisitko tsekata, mitä muuta ollaan tehty?

Lataa referenssikooste

Vai onko sinulla mielessäsi hankalan kuuloisia projekteja? Me voitaisiin hoitaa homma kotiin.

Ota yhteyttä

 

 

Takaisin

Lue lisää aiheesta

On tämä s**tana työmaa ja hyvä niin! Millaista on olla töissä R4:llä?

Oikeastaan otsikon kysymykseen ei ole yhtä vastausta. Kukin meidän tyyppi on omanlaisensa ja kukin...

Tehosta työtä, älä yksilöitä – henkinen jaksaminen on rakennusalan kivijalka

Rakennusalalla hyvän toimijan tunnistaa laadukkaista materiaaleista, budjetissa ja aikataulussa...

Poistimme kiireen sanavarastosta – mutta mitä sitten?

Teams-kokous alkaa, ja ensimmäiset osallistujat vaihtelevat kuulumisia muita odotellessa: – Mitä...