Rakennusprojekteissa pitää olla vain yksi maali osa 1 – Kenen maaliin pääurakoitsija potkii ja miksi?

Armas rakennusalamme on hyvin pinttyneiden stereotypioiden kyllästämä. Ehkä luulot pahimmillaan on jotakuinkin, että kun nimet on paperissa, alkaa kilpaa kusettaminen. Konsultti haluaa yhtä, urakoitsija toista ja tilaaja ei ole ihan varma mitä haluaa. Siksi me haluttaisiinkin vähän purkaa tätä alaan liittyvää tai ainakin luultua kyräilyn kulttuuria tällä blogisarjallamme. Blogisarjassa paneudumme siihen, mitä on avoimuus ja läpinäkyvyys alallamme ja miten sitä toteuttaa urakoitsija, konsultti ja rakennustyön tilaaja. Jokaisella näistä on kuitenkin sama tavoite ja sama maali.

Meidän arvoissamme mainitaan rehellisyys. Me ei kuitenkaan yhtään tykätä sellaisesta sanahelinästä, joka ei sitten oikeassa elämässä näy mitenkään. Siksi meille on äärimmäisen tärkeää näyttää konkreettisesti, mitä ja miten meillä asioita tehdään, jotta kaikki projektin osapuolet voivat olla mahdollisimman luottavaisin mielin. Ja ennen kaikkea projekti hoituu aikataulussa ja budjetin raameissa – sehän meidän kaikkien tavoite on. 

R4 - avoimuus

Avoimuus on meillä veressä 

Siinä on puolensa, kun kaverukset perustaa yrityksen. Luottamus on nimittäin sisäänrakennettu. Yrityksen kasvaessa olemme onnistuneet siirtämään ajatuksemme rehdistä toiminnasta kaikille R4:n työntekijöille, joita on jo yli 60. Tämä tehdään jo perehtymisvaiheessa. Kaikki osaajamme tietävät sen, mitä liikesalaisuuksien rajoissa voi tietää. Vain sillä tavalla he voivat pärjätä.  

Kustannukset näkyviin

Autokauppiaat ja rakennusfirmat taitavat olla niitä ainoita, joista luullaan, että hinnoista ei voi koskaan tietää ennen kuin lasku on kädessä. Siksi me haluamme purkaa tätä pitämällä kustannukset kaikkien tiedossa. Etenkin asiakkaan. Ja kyllä, tämä tarkoittaa myös, että jos joku asia onnistuikin hieman luultua halvemmalla, myös se kerrotaan.

r4 - rakennusprojekti

Itsestään kannellaan 

Kaikki tekee mokia. Pahin moka on olla korjaamatta alkuperäistä mokaa. Siksi me nostamme kättä pystyyn virheen merkiksi. Jos virhe siis todella on meidän. Joillekin mokan myöntäminen voi olla hankalaa, koskaan ei tiedä mikä on reaktio ja siksi juuri katsomme, että syyllistämiselle ei ole tarvetta, vain fiksaamiselle on. 

Neuvottelupöytäkirjat ja muut asiakirjat näkyviin 

Urakkasopimus kyllä kertoo työn sisällön. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun nimi on paperissa, on jo käyty monia keskusteluita. Nämä keskustelut olisi hyvä saattaa kaikkien tietoon ennen urakan alkua. Usein sille on syynsä, että asiat tehdään tietyllä tavalla ja tietyllä hinnalla. Kun nämä syyt ovat selvillä kaikille, on myös yhteistyö hedelmällisempää ja tulos parempi. 

Mitä saa ja pitää tehdä? 

Urakoissa on mukana usein monia osapuolia. Siksi suosimme, että alusta asti selvitetään, mitkä ovat kunkin osapuolen oikeudet ja velvollisuudet. Kenelle kukakin vastaa ja kuka lyö viimeisen kopauksen pöytään. Näin toimimalla vältämme turhat välikädet ja toisten varpaille astumisen sekä saavutamme hedelmällisemmän yhteistyön.  

Lukaise myös meidän referenssimme Fastemsin kanssa toteutetusta projektista, jossa avoimella kommunikaatiolla oli suuri rooli. 

r4 - blogi - avoimuus

Jos haluat lukea lisää meidän seupustuksia, tilaa blogi suoraan sähköpostiin!

New call-to-action

Kuulostaako nämä sellaisilta tavoilta toimia, että voisit itsekin ne allekirjoittaa? Ota rohkeasti yhteyttä ja katsotaan, miten voisimme parhaiten toteuttaa arvojamme sinun projektissasi.

Ota yhteyttä

Takaisin

Lue lisää aiheesta

Jos Metsään tahdot mennä nyt, rakensimme sinne laavun

Vuonna 2019 kohosi Lohjan Kirkniemelle kokonaan kuusesta tehdystä LVL:stä valmistettu erikoisen...

Rakennusala työpaikkana, osa 3: Poistimme kiireen sanavarastosta – mutta mitä sitten?

Teams-kokous alkaa, ja ensimmäiset osallistujat vaihtelevat kuulumisia muita odotellessa: – Mitä...