Rakennustyömaa ärsyttää aina, mutta asian ei tarvitse olla niin

Korjaus- ja muutosrakentaminen ovat R4:n toiminnan kulmakiviä. Mutta niin mielenkiintoisia kuin nämä projektit ovatkin, on niissä aina aivan omanlaisensa haasteet. Alkuvuodesta 2021 saimme valmiiksi kymmenen vuokra-asuntoa vakuutusyhtiö Varmalle Lönnrotinkatu 12:eenNämä tilat muokattiin asunnoiksi entisistä liiketiloista.  

_SAM0068

Toimistotilojen muuttaminen asuintaloksi aivan Helsingin ydinkeskustassa samalla, kun välikerrosten asukkaat asuvat jo kodeissaan ja katutasossa on vilkkaasti asioitu kauppa – helppo nakki, pala kakkua ja tuosta noin homma pakettiin. No ihan kuin vettä vaan nämä projektit ei mene edes meiltä, joten keräsimme tiukan kolmen kohdan listan, miten useiden palasten liikuttelu parhaiten toimii ja mitkä seikat veivät tämän projektin maaliin sekä aikataulun että budjetin puitteissa. Ja ennen kaikkea, miten me hoidamme sen, että olisimme työssämme mahdollisimman vähän ärsyttäviä.  

1. Välitön ja henkilökohtainen tiedottaminen 

Kun kerrostaloon tehdään remonttia, saattaa talon nykyisiä asukkaita hieman harmittaa jatkuva meteli, rappukäytävässä ramppaavat duunarit ja esimerkiksi se, että yhtäkkiä oman kämpän katto saattaakin olla auki. Luonnollisestihan tällaisessa projektissa tärkeintä on tehdä kaikki mahdollisimman äänettömästi ja huomaamattomasti. Sellaisia taikureita ei vielä olla, joten keksittiin vaihtoehtoinen ratkaisu. Mitä, jos puhuttaisiin asukkaille suoraan ja selkeästi?  

Meille tiedottamiseen ei riitä ankea A4 rappukäytävän ilmoitustaululla. Projektin vastaava työnjohtaja Miro Luodes sen sijaan keräsi kaikkien asukkaiden yhteystiedot ja hoiti viestinnän henkilökohtaisesti. Kukin asukas tiesi jatkuvasti, mitä tapahtuu missäkin ja milloin heidän asunnossaan jouduttaisiin vierailemaan. Osan kanssa soiteltiin päivittäin, toisten kanssa viestittiin sähkopostilla harvemmin. Ihan niin kuin kullekin asukkaalle parhaiten sopi.  

Tämä avoin viestintä ei meillä jää vain asukkaisiin. Myös niin tilaaja kuin työntekijätkin tiesivät koko ajan missä mennään.  

2. Yhdessä sovitut pelisäännöt, joita myös noudatetaan

Pääurakoitsijana olimme vastuussa koko urakan läpivetämisestä ja oli meidän tehtävämme varmistaa, että kaikki ovat kärryillä. Avoimesti on kuitenkin hankala viestiä, jos ei tiedetä, mistä viestitään. Siksi meille ja koko projektin onnistumiselle oli tärkeää sopia selkeistä pelisäännöistä.  

Asuttuihin asuntoihin mentiin vain ainoastaan niinä aikoina, kun oli sovittu. Ei yhtään ennen, ei yhtään jälkeen. Kukin rakennustyöntekijä tiesi, millaisessa kunnossa tilojen haluttiin olevan. Ja millaiseen kuntoon ne jätettiin työn valmistuttua niin, että asukkaalle olisi tästä mahdollisimman vähän haittaa. Kenenkään ei tarvinnut arvailla, mitä tapahtuu seuraavaksi tai yllättyä ikävästi. Myös katutason auki olevan kaupan toimintaa häirittiin niin vähän kuin mahdollista. Siksikin selkeät pelisäännöt olivat välttämättömät. 

_SAM0003

3. Mahtava tiimi ja selkeä työnjako 

Ilman kirkasta työnjakoa ei tämä(kään) projekti olisi onnistunut. Työpäällikkö Heikki Rouvinen vastasi rahaliikenteestä, hankinnoista ja sopimusteknisistä asioista. Työmaajohtaja Miro Luodes taas piti huolen käytännön puolesta rakennustyömaalla. Tässä symbioosissa kukin sai keskittyä juuri siihen, minkä parhaiten osaa.   

Mutta ennen kaikkea: ilman osaavia rakennustyöntekijöitämme olisimme edelleen Lönnrotinkadulla raapimassa päätämme ja miettimässä, miten tehdään. Raksa-alalla työtunnit eivät ikävä kyllä aina pysy virka-ajan puitteissa. Siksi haluammekin mainita tässä kohtaa sen raa’an työn, mitä työmaalla tehtiin niin arkena kuin iltaisin ja viikonloppuisinkin, jotta katutason kauppa saatiin pidettyä auki, asukkaat tyytyväisinä ja uudet asunnot valmiiksi sisään muuttajille juuri ajallaan. Kiitos siitä tiimi, sitten levätään!  

Tsekkaa myös muut referenssimme:

New call-to-action

Takaisin

Lue lisää aiheesta

R4 korjaa Tampereen vanhan Tekun

R4 Korjausurakointi Oy ja Tampereen Tilapalvelut Oy ovat solmineet urakkasopimuksen Pyynikintie 2:n...

Rakennusala työpaikkana, osa 4: Kun liha liikkuu, raha liikkuu

Mietittiin yksi päivä, mikä saisi työntekijät tykkäämään meillä töissä olemisesta vieläkin enemmän....