Rakennusala työpaikkana, osa 2: Tehosta työtä, älä yksilöitä – henkinen jaksaminen on rakennusalan kivijalka

Rakennusalalla hyvän toimijan tunnistaa laadukkaista materiaaleista, budjetissa ja aikataulussa pysymisestä sekä työn laadusta. Kuitenkin jokaisen yrityksen tärkein voimavara on hyvinvoiva ja osaava henkilökunta. Henkilökunta, joka tekee työtä, mistä pitää ja missä ovat hyviä. Siinä, missä toimihenkilöiden henkisten voimavarojen ylläpitäminen on ollut framilla jo pidempään, on duunareiden henkinen hyvinvointi meinannut herkästi jäädä toissijaiseksi.

 

_SAM0566Tehostaminen ei tarkoita, että tehdään nopeammin, vaan että tehdään paremmin

Tuotannon tehostaminen koostuu monista pienistä tekijöistä eikä siihen ole oikopolkuja. Mielestäni kuitenkin on aina aloitettava kartoittamalla työntekijöiden osaaminen sekä mielenkiinnon kohteet. Tällä voimme varmistaa, että työ tehdään pieteetillä ja työntekijät tuntevat tekevänsä merkityksellisiä asioita.

Ensi töikseni R4:n leivissä aloittaessani istuinkin alas jokaisen toimialueeni työntekijän kanssa ja yhdessä kartoitimme, että tekeekö tyyppi töitä, joissa on hyvä ja joista pitää ja jos ei, niin miksi. Lisäksi selkeytimme, mihin suuntaan kukakin tekijä haluaa työssään mennä. (Meillä nämä keskustelut ulottuvat jokaiseen R4:n palkkalistoilla olevaan tekijään aina johtajista työmaalle.)

Rakennusalalla kuitenkin hankintaketjut ovat pitkiä ja työmaalla paljon myös muita kuin meidän leivissämme olevia tekijöitä. Siksi haluamme jatkossa panostaa myös sen varmistamiseen, että alihankkijoidemme työntekijät voivat aivan yhtä hyvin kuin meidän työntekijämmekin.

 

Maailma ei ole koskaan valmis – aseta siis rajoja

”Koska näin on aina tehty” on äärimmäisen vaarallinen tapa lähestyä elämää ja työtä. Alamme mantra on perinteisesti ollut kiire, kiire, kiire. Siksi päätimmekin lopettaa ainaisen kiireestä puhumisen (kerromme tästä myös lisää blogissa myöhemmin). Lisäksi kannustan työntekijöitämme asettamaan selkeän rajan työn ja vapaa-ajan välille. Sähköpostiin ei tarvitse vastata kahdeksalta illalla, pikaviestinten päässä ei tarvitse olla 24/7. Haluan, että hyväksymme, että maailma ei tule koskaan valmiiksi – miksi siis uhrata hyvinvointiansa sen alttarille.

_SAM0054

Tehokas työ rakentuu luottamukselle

Kaikilla on oma tapansa tehdä työtä, on taso mikä tahansa. Tullessani R4:lle töihin minulle annettiin luottamus tehostaa työtä omalla tavallani. Ja minä kehitän sitä henkisen jaksamisen ja oikeiden mielenkiinnon kohteiden löytämisellä. Saman luottamuksen minä annan tekijöillemme. Ja sen, että minulle saa aina soittaa ja kertoa jos on paha olla – tai jos on erityisen hyvä olla.

Muita blogeja R4-työkulttuurista: 

Norsu syödään pieninä palasina – näin johdat matalan hierarkian keinoin

On tämä s**tana työmaa ja hyvä niin! Millaista on olla töissä R4:llä?

Poistimme kiireen sanavarastosta – mutta mitä sitten?

Haluatko kuulla lisää R4-työkulttuurista tai siitä, miten voisimme olla sinulle avuksi?

Ota yhteyttä

Takaisin

Lue lisää aiheesta

Rakennusala työpaikkana, osa 3: Poistimme kiireen sanavarastosta – mutta mitä sitten?

Teams-kokous alkaa, ja ensimmäiset osallistujat vaihtelevat kuulumisia muita odotellessa: – Mitä...

Rakennusala työpaikkana, osa 4: Kun liha liikkuu, raha liikkuu

Mietittiin yksi päivä, mikä saisi työntekijät tykkäämään meillä töissä olemisesta vieläkin enemmän....