Rakennusala työpaikkana, osa 4: Kun liha liikkuu, raha liikkuu

Mietittiin yksi päivä, mikä saisi työntekijät tykkäämään meillä töissä olemisesta vieläkin enemmän. Matkittiin vähän Pekkaniskan kavereita ja varast keksittiin sellainen ovela temppu, että maksetaan ihmisille rahaa siitä, että ne tekee asioita. Villeimpien huhujen mukaan tämä on oleellinen osa kapitalistista maailmanjärjestystä. Mutta mepä tehtiin niin, että alettiin maksaa rahaa asiasta, josta on oikeastaan enemmän hyötyä työntekijöille kuin firmalle – liikunnasta.

No saatiin tämä kuulostamaan ihan vallankumoukselliselta ajatukselta, vaikka kyse on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin liikuntakannustin. Kuitenkin niin simppeli asia kuin tämä onkin, tuntuu ettei sitä liiemmin tule hyödynnettyä muissa yrityksissä. 

Miksi me sitten päätimme ottaa käyttöön liikuntakannustimen?

  1. No ei se rakettitiedettä ole – ihminen nukkuu, palautuu ja voi paremmin, kun liikkuu. Haluamme, että henkilökuntamme voi hyvin.
  2. Täysin epäitsekkäistä syistä emme mekään asioita tee, sillä ihmiset tekevät töitä paremmin hyvinvoivina.

Aikaa tai matkaa, rahaa sataa

Käytännössä kannustamme siis henkilöstöämme liikkumaan valitsemallaan tavalla. Jokaisesta suorituksesta maksamme palkan päälle joko aikaan tai matkaan perustuvan korvauksen. Kävelystä tai juoksusta saa 0,25 euroa kilometriltä ja pyöräilystä sekä hiihdosta 0,15 euroa kilometriltä. Ryhmäliikunnasta, kuntosalitreenistä, tenniksestä tai muusta vastaavasta hikiliikunnasta saa 2 euroa per kerta.

Periaatteessa jokaisesta suorituksesta pitäisi olla todisteena merkintä Sports Trackerin tyyppisessä sovelluksessa, kuitti kuntosalilta tai muu vastaava mutta ei me oikein sellaisia kysellä. Kyllä me luotamme sekä meidän henkilökuntaan, että omiin havainnointikykyihin. Esimerkiksi, jos joku kirjaa kovat kilsat tauluun monta kertaa viikossa, mutta pohjelihakset ei ala pullottaa, saatettaisiin kysäistä, että mikä homma. Mutta eipä ole tarvinnut sellaiseen ryhtyä. Tämä siitäkin huolimatta, että etu on laajasti käytössä kautta firman.

Hikoilulla kolikoita kassaan ja hyvinvointia työntekijöille

Henkilöstö on ottanut liikuntahaasteen vastaan ahkerasti. Listalle on kertynyt monenlaista lajia aina triathlonista kotijumppaan ja crossfitista zumbaan. Ihan kaikkea kaljatuopposten nostelua tai museokierroksia emme lajeina hyväksy, mutta periaatteessa mikä vaan hikiliikunta lasketaan.

Rikastumaan liikuntakannustimella ei välttämättä pääse, mutta silti se on selkeästi saanut R4-jengille vipinää kinttuihin.

- Tämä R4:n liikuntakannustin on kyllä aivan loistava systeemi. Summat eivät kuukausitasolla ole mahdottomia, mutta kyllä se saa hanurin ylös penkistä aina pikkuisen helpommin, kun taustalla on vielä kunnon kohotuksen ja oman hyvinvoinnin lisäksi pieni lisäporkkana.

Kyllä tulokset puhuvat puolestaan ja oma jaksamiseni on liikunnan myötä huomattavasti parempi eikä virta työpäivän aikana lopu vielä lounastuntiin, tiivistää eräs nimettömäksi jäävä R4-joukkueen jäsen liikuntakannustimen hyödyt.

Takaisin

Lue lisää aiheesta

R4 korjaa Tampereen vanhan Tekun

R4 Korjausurakointi Oy ja Tampereen Tilapalvelut Oy ovat solmineet urakkasopimuksen Pyynikintie 2:n...

Rakennustyömaa ärsyttää aina, mutta asian ei tarvitse olla niin

Korjaus- ja muutosrakentaminen ovat R4:n toiminnan kulmakiviä. Mutta niin mielenkiintoisia kuin...