Vanhan tekun saneeraus uuteen uskoon – työmaakuulumisia Pyntsältä

Ai että mikä Pyntsä? Tehtiin asiasta pientä gallupia tuttujen kesken ja arvauksia suorastaan sateli: pyntätty tytsä, epätavallisen hieno lätsä, variaatio pyttipannusta sekä naapurin Pynnösen lempinimi.

 

Sori kaverit, mutta metsään meni! Pyntsä on tietenkin lempinimi Tampereen Pyynikin alueelle (jotkut luopiot jopa jättävät siitä t-kirjaimen pois) ja meillä R4:llä se tarkoittaa erityisesti Pyynikintie kakkosta eli Tampereen “vanhan tekun” saneerauskohdetta.

 

Tämä arvokiinteistö Tampereen keskustassa läpikäy parhaillaan mittavaa peruskorjausta. Me ollaan R4:llä tietysti oltu ihan täpinöissämme ja lakki kourassa, kun on päästy näin hienoa kohdetta urakoimaan.

 

Mitäs siellä oikein tehdään, kenelle ja kenen kanssa?

 

Pyynikintie 2:ssa sijaitseva arvorakennus on alun alkaen rakennettu kahdessa osassa. Ensimmäinen osa valmistui 1916 ja nykyisestä rakennuksesta neljänneksen käsittävä laajennus 1934. Historiallinen rakennus on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi ja on osa Pyynikinrinteen rakennettua kulttuuriympäristöä.

 

Tämä historiaa huokuva kokonaisuus siis läpikäy parhaillaan mittavaa peruskorjausta. Kaikki julkisivua ja talotekniikkaa myöten pistetään uuteen uskoon – vain runko ja vesikatto jäävät jäljelle entisestä. Rakennus on ollut pitkään oppilaitoskäytössä, ja sellaisena se pysyy jatkossakin. Saneerauksen jälkeen teku toimii perusopetuksen väistötiloina ja musiikkilukiona.

 

Kyseessä R4:n historian mittavin hanke – peruskauraa vai haastavampi nakki?  


Vaikka me ei R4:llä ollakaan ennen tehty näin mittavaa perusparannusta, on työ sinänsä ihan sitä tuttua perustekemistä, joka näkyy muissakin saneerauskohteissa. Volyymin kasvaessa selvästi aikaisempaa isommaksi olennaista on, että timanttiseksi hiotut prosessimme toteutuvat myös käytännössä. Silloin myös hankinta pelaa ja aikataulutus osuu nappiin.

 

Työmaan klassikkokysymys: Mikäs on aikataulu ja näinköhän siinä on pysytty? 

 

Vastataanpa tähän suoraan, koska tätä kumminkin joku keksii kysyä. Urakka aloitettiin elokuussa 2021, ja vuoden 2023 kesällä kohde on määrä luovuttaa rakennuttajalle. Rakenteiden avaaminen on työnä sellainen, että yllätyksiä tuppaa tulemaan aina. Kaikki matkan varrella nousseet asiat on kuitenkin kyetty ratkomaan niin, että edetään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Kaiken a ja o on, että eteenpäin mennään yhteistyössä.

 

Historian havina ja moderni teknologia lyövät kättä, kun julkisivuja uusitaan

 

Yksi mielenkiintoisimmista työvaiheista on rakennuksen julkisivun saneeraaminen. Jotta voidaan palautta Pyntsä ansaitsemaansa loistoon, ajan patinoimat rappaukset piti purkaa ja koko julkisivu 3D-mallintaa laserkeilauksella. Näin saatiin sapluunat, joiden avulla luodaan julkisivu uudestaan entistä ehompana. Samaan syssyyn uusittiin yli 300 ikkunaa vanhaa kunnioittavaan julkisivuun sopiviksi.


Hyvää suunnitellaan ja priimaa pukkaa tulemaan

 

Rakentaminen aiheuttaa usein poikkeusjärjestelyjä ympäristöönsä, ja näin mittavassa hankkeessa tällaisilta ei tietenkään vältytty. Ihmiset kuitenkin pääsääntöisesti suhtautuvat ymmärtävästi ja mielenkiinnolla siihen, mitä naapurustossa tapahtuu. Aktiivinen tiedottaminen voi tarkoittaa vaikkapa katualueiden liikennejärjestelyistä kertomista hyvissä ajoin tai uteliaiden ohikulkijoiden kyselyihin vastaamista.

 

Tämän mittaluokan projektissa perinpohjaisen suunnittelun ja varautumisen tulokset puhuvat puolestaan. Kiitos siitä, että tähän mennessä kaikki on mennyt kuten suunniteltu, kuuluu työmaata hoitaville ihmisille ja heidän rautaiselle ammattitaidolleen. Ei nämä hommat ilman teitä näin hyvin hoituisi!



Takaisin

Lue lisää aiheesta

Rakennusala työpaikkana, osa 4: Kun liha liikkuu, raha liikkuu

Mietittiin yksi päivä, mikä saisi työntekijät tykkäämään meillä töissä olemisesta vieläkin enemmän....

Korjausrakentaminen vs. uudisrakentaminen – vaaliako vanhaa vai rakentaa uutta?

Me kaikki vanhenemme aikanaan. Jokainen sohvalta ähisten nouseva yli 30-vuotias tietää, miten...